teniszkönyök

A teniszkönyök kialakulásához nem kell teniszezni – okok, tünetek, kezelés

A teniszkönyök okozta fájdalom sokak életét keseríti meg, nehezebbé téve a mindennapos tevékenységek elvégzését. Kezelésében a hagyományos terápia van túlsúlyban – injekciókkal, műtéttel közvetlenül kezelve a könyököt – ami nem mindig vezet kellő eredményre: a fájdalom megmarad vagy gyorsan visszatér. Miért? Mert a könyökben érzett fájdalom kiváltó oka lehet, hogy máshol van. A teniszkönyök kezelése lényegében akkor lesz eredményes, ha sikerül a kiváltó okot megszüntetni.

Mi a különbség a golfkönyök és a teniszkönyök?

A teniszkönyök és a golfkönyök nagyon hasonló elváltozás, azzal a különbséggel, hogy amíg a teniszkönyöknél a könyökünk külső oldala, addig a golfkönyöknél a könyökünk belső oldala fáj.

Milyen tünetei vannak a teniszkönyöknek?

A fájdalom mellett a teniszkönyök tünetei a következők lehetnek:

  • fokozódó fájdalom, ami a tárgyak megfogásakor, emelésekor jelentkezik a könyök-, és csuklóízület bizonyos mozdulataira
  • alkar feszítő izmának fájdalma, izomláza
  • kéz vagy kar zsibbadása
  • mozgási nehézségek
  • erőtlen szorítás
  • a kéz ujjait hátra feszítve, behajlítva fájdalom keletkezik a könyökben, esetleg a vállba is kisugárzik a fájdalom

A teniszkönyök kialakulásának okai – elavult nézetek, kontra friss kutatási eredmények

A teniszkönyöknek többféle lehetséges magyarázata is van. A köztudatban még mindig meghatározóak a régi elavult nézetek, de szerencsére léteznek új megközelítések is, köszönhetően a friss kutatási eredményeknek.

Korábban a teniszkönyök megnevezése epicondylitis lateralis humeri volt, azaz a könyök külső oldalának gyulladása. Úgy is kezelték, mint egy gyulladást, injekcióval, gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerekkel és helyi kezelésekkel. Ezen kezelési módok azonban kevés esetben voltak tartósan hatékonyak.

Egy duplán vak kísérletben kísérletben a résztvevő személyek egyik részének szteroidot, a másiknak PRP-t (vérplazma csere), míg a harmadik csoportnak placebo injekciót adtak. Három hónap után kiderült: egyik kezelési mód sem teljesített jobban a másiknál.

Hogy miért nem segített a hatékonynak hitt szteroid injekció sem? Kiderült, hogy bár a könyök körüli szövetekben a kórkép kialakulásánál a gyulladás fontos szerepet játszhat, de hónapokkal később már nem kimutatható. A gyulladás idővel megszűnik, a fájdalom viszont megmarad. Ha nincs gyulladás, akkor nem segítenek a gyulladáscsökkentő gyógyszerek és injekciók sem.

Megváltoztatták a teniszkönyök megnevezését is: epicondylopathy lateralis-ra, ami a könyök külső oldalának bántalmát jelenti. Az elnevezést illetően még mindig nincs pontos konszenzus, hiszen sok szakirodalmi cikk már Lateral epicondylalgia néven emlegeti a teniszkönyököt, ami ideg érintettségre utal.

Az ín degenerációja okozhatja a fájdalmat?

A kutatók gyulladást nem találtak, de a fájdalom nem szűnt, ezért tovább keresték, mi lehet az ok. Elkezdték tanulmányozni könyök ínjainak struktúráját. Az ín olyan erős kötőszöveti egység, amelyben párhuzamosan futnak a kollagén rostok. A szöveti vizsgálatok során a szakemberek azt vették észre, hogy teniszkönyök és a golfkönyök esetén a kollagén szálak össze-vissza keresztezik egymást, az inak között víz halmozódik fel, új erek jelennek meg, csökkentve azok teherbírását és szakítószilárdságát.

Mindez azt jelenti, hogy a kezelésnek lényeges részét képezi az inak optimális (nem túl intenzív) terhelése, annak érdekében, hogy a kollagén rostok visszarendeződjenek. Amennyiben ín degeneráció okozza a fájdalmat, akkor hatékony fájdalomcsökkentő lehet az olyan gyógytorna, ami excentrikus gyakorlatokat tartalmaz. A felkar, valamint az alkar izmait erősítik vele.

Ez hogy lehet? Nem minden indegeneráció jár fájdalommal

A legújabb kutatások eredményeként kiderült, hogy számos esetben azoknál is hasonló mértékű ín degeneráció találtak, akiknek nem fáj a könyöke.

A teniszkönyök és golfkönyök mechanizmusát ma is titok övezi, hiszen nem magyarázható teljesen sem a gyulladással, sem az indegenerációval – a legtöbb esetben a fájdalom forrása nem a könyöknél van. De akkor hol? Ekkor kezdték vizsgálni gerincvelői szinten is az eltéréseket a fájdalom továbbításban szerepet játszó mechanizmusokban (centrális szenzitizáció), ami egy központi túlérzékenység, idegrendszeri feldolgozási probléma leggyakrabban a nyakban vagy hátban (vagy a hasban, ahol a műtétek utáni feszülések kivetülései okoznak könyökfájdalmat).

A teniszkönyök kezelési módjai

  • Lokális problémákra, lokális kezelés – olyan esetekben hatékony, amikor valóban a könyöknél van a baj (például ráestünk és sérültek a szalagok, izmok vagy az ízület). A gyógyulás érdekében manuálterápiás módszerekkel mobilizálják az ízületet, lazítják a lágyrészeket.
  • Ha a könyökfájdalom oka távolabbról származik – pontos és részletes kikérdezéssel kiderítik a lehetséges okokat, és ennek alapján kezdik el a kezelést.

A tenisz- és golfkönyök mechanizmusa összetett, így a kezelése is egy multimodális megközelítést igényel.

szerző: Sherlock Rehab