autómentés autópályán

Autópálya és balesetek: Fontos magatartási szabályok

Az autópályán sok járművezető általában nagyon gyorsan halad. A legtöbb esetben nem számítanak balesetre, de ha mégis megtörténik, mindig nagyobb az életveszélyes sérülés. Ezért az első szabály az, hogy minden közvetlenül és közvetve érintett járművezetőnek nyugodtnak kell maradnia. A sebesség csökkentése növeli a balesetben résztvevők biztonságát, hiszen először – ha lehet – biztosítaniuk kell a baleset helyszínét.

  • Az autópályán történt balesetek veszélyt jelenthetnek más járművekre, különösen a veszélyes árut szállító teherautók esetében.
  • Minden érintettnek a lehető legmesszebbre, oldalra kell parkolnia autójával és be kell kapcsolnia a vészvillogót.
  • A járműveken kívül mozgó személyeknek láthatósági mellényt kell viselniük. Ennek során legyenek óvatosak, és figyeljenek a forgalomra.
  • Állítsanak fel figyelmeztető háromszöget. Ennek több száz méterre kell lennie a baleset helyszínétől, hogy a következő járműveket is időben figyelmeztessék.
  • Miután a baleset helyszínét a lehető legjobban biztosítottuk, szükség esetén értesítsük a rendőrséget, a mentőket vagy az autómentőt.

Baleset esetén ne feledkezzen meg a biztosítási adatok cseréjéről és fényképek készítéséről, illetve készítsen baleseti jegyzőkönyvet és baleseti vázlatot. Ha szükséges, próbáljon meg elsősegélyt nyújtani a baleset helyszínén. Ha gyorsan szeretne segítséget kapni, célszerű a lerobbanás helyszíne közeléből hívni autómentőt, amit a legegyszerűbben úgy tehet meg, ha a keresőbe a település nevet is beírja, például ha Miskolc környékén robbant le, az autómentés miskolc szót érdemes beírni.

Tehergépjármű-baleset az autópályán: sajátosságok

Természetesen a fenti listát tehergépkocsi-baleset esetén is be kell tartani. A veszélyes árut szállító teherautók azonban speciális esetet jelentenek. A baleset helyszíne gyorsan veszélyessé válhat, különösen, ha robbanásveszélyes anyagokról van szó.
Hogy magát ne veszélyeztesse, ne menjen túl közel a baleset helyszínéhez. Vannak szakemberek, akik gondoskodnak erről. Legalább 60 méteres távolság ajánlott.