szexuális vágy hiánya

Segíthet a szexuálpszichológus, ha elmarad a szexuális vágy

A szex alapvetően ösztönös viselkedés, a vágyak irányításunktól függetlenül keletkeznek bennünk. Éppen ezért rendellenes, ha a vágy eltűnik és nem ösztönöz a szexualitás keresésére. Ilyenkor nyújthatnak hatékony segítséget a szexuálpszichológusok az alábbi módon.

A szexuális vágy

A szexualitás nélkülözhetetlen az egészséges, örömteli párkapcsolatban. A szexuális élet sokkal több az egyszerű testiségnél, egyfajta csodálatos feltöltő és felemelő élmény érzésekkel, feloldódással és vágyteljesüléssel egybefűzve. Amennyiben az együttlétek csak behatolás központúak, akkor az örömszerzés egyéb lehetőségei háttérbe szorulnak, ami megnehezíti a párok dolgát.

A jól funkcionáló párkapcsolatban a szex is jól működik, amikor zavar keletkezik, az az gyakran gyermekkorra vezethető vissza. A vágy része, hogy igényeljük -e, élvezzük -e párunk érintését, ami bizony egy korai bevésődés eredménye.

A szexuális kapcsolat

A férfiak és nők között van némi különbség a vágyakat illetően. Nőknél először az izgalmi fázis alakul ki, azt követi a nemi vágy, aminek hiánya zavart jelezhet. Lehet ez szexuális averzió, vagy hipoaktív vágy zavar, aminek kezelésében nagy segítséget nyújthat a szexuálpszichológus szakértő.

Ha férfiaknál lép fel az izgalmi fázis zavara, az eretktilis diszfunkció, ami az orgazmus késésével vagy teljes elmaradásával járhat. A férfiaknak a vágyhoz fontos lehet a vizuális inger, míg a nőknek ez nem lényeges. Náluk fontosabb, hogy legyen egyfajta elégedettségük a párkapcsolattal, jelen legyen a biztonságos kötődés, tehát érzelmileg és fizikailag is elégedettnek kell lenniük. Az ingerlés ezt a vágyat fokozza. Ha a nőnek korábban szexuális traumában volt része, az gátja lehet a szexuális vágynak és az orgazmus átélésének.

Hogyan segíthet a terápiás folyamat a klinikai szakpszichológus részvételével?

A leghatékonyabb megoldást sok esetben a párterápia jelenti. A szexuális terápia során a terapeuta felderíti a kapcsolati problémákat és megkeresi a szexuális vágy hiányának gyökerét. A szexuális problémákat a kötődés kontextusában is megvizsgálja. Tisztázza a felek elvárásait és a korábbi kötődéseket. Felderíti a kimondatlan párkapcsolati konfliktusokat, esetleges régóta fennálló hatalmi harcokat, szorongásokat, félelmeket.

A pszichoterápiás ülés alkalmat ad arra, hogy a pár őszintén beszélhessen szexuális igényeiről, korábbi vagy meglévő vágyairól és rendezze a szexuális intimitás zavarát, aminek eredményeként visszatérhet az egészséges nemi vágy.

Párkapcsolati tanácsadás egyszerűen igényelhető: a furedi.hu oldalon kiváló szexuálpszichológus szakemberhez foglalhatunk időpontot.