derék

Derékfájás elleni módszerek: mivel érdemes próbálkozni?

Öt felnőttből négy már biztosan tapasztalt valamilyen mértékű derékfájdalmat. Az emberek nagy része kötöttnek érzi ezt a területet, így nagyon nehezen kel fel reggelente. A mozgásszegény életmód, valamint a rengeteg ülés sem segít megoldani a problémát. Sokszor már egyetlen mozdulat is elég ahhoz, hogy nyilalló fájdalmat érezzünk deréktájékon, ami aztán hetekig, vagy akár hónapokig is fenn maradhat.

Vajon milyen módszerek léteznek, amik segíthetnek megszüntetni a tüneteket, oldani a kiváltó okokat? Az alábbiakban arról írunk részletesen, hogy kinek és mivel érdemes próbálkoznia.

A derékfájás okai és tünetei

Szögezzük le, hogy senki sincs egyedül. Nem kell azt gondolni, hogy csak nekünk fájhat a derekunk, hiszen rengeteg felnőtt találkozott már ezzel a betegséggel az élete során. Amikor az alsó bordaív, illetve a farredő közötti területen alakul ki éles fájdalom, akkor derékproblémáról beszélhetünk. Általában hirtelen alakul ki, rövid, 5-7 napig tart, de előfordulhat, hogy vissza-visszatérő krónikus panaszról beszélhetünk. A derékfájás ellen a gyógytorna is sokat segíthet, de számos egyéb megoldás is létezik, ami megoldhatja a problémát.

A fájdalomnak több oka lehet, éppen ezért nagyon nehéz diagnosztizálni. A legtöbben arra gondolnak, hogy a háttérben gerincsérv áll, de a valóságban erre aligha van esély. A legnagyobb gond a környező szövetek okozta panasz, ami lehet lágyrészi vagy izomfájdalom egyaránt. Ahhoz, hogy kiderüljön, mi okozza a betegséget, orvosi segítségre lesz szükség, ő képes feltárni a problémát, kielemezni, majd pedig személyre szabott kezelési tervet adni rá.

A kiváltó ok alapján lehet lumbágó, ami hirtelen mozdulat vagy ismeretlen ok hatására fellépő intenzív fájdalom. Ilyenkor a páciens kötöttnek érzi a derekát, ami éjszaka és főleg reggel fáj. Ennek hatására kissé előre vagy oldalra helyeződik a testsúly, ami tovább ront a helyzeten.

Emellett beszélhetünk isiászról, aminek oka lehet a porckorongsérv vagy a hátsó combizom rövidülése. Ilyenkor a beteg zsibbadást érez derékban és combban, a fájdalom pedig az alsó végtagokba is kisugározhat. Itt általában izomgyengeségről, mozgászavarról beszélhetünk, de nem ritka az inkontinencia sem.

A derékfájdalom kezelésének módszerei

Ahogy már említettük a derékfájás okai sokfélék lehetnek, igaz ez a kezelésre is. Vannak operatív, tehát műtéti megoldások, de ezekre ritkán kell sort keríteni. Sokkal inkább a konzervatív terápia lesz a jó választás, ahol ugye műtétre nem, gyógytornára és egyéb módszerekre azonban sor kerülhet. Leggyakrabban a gyógytorna jelenti a megoldást, aminek a célja egy alapos vizsgálat, majd egy passzív gyakorlatsor kialakítása, ami megszünteti a fájdalom kiváltó okát. A kezelés erősíti az izmokat, stabilizálja az ízületeket, így elkerülhető vele a derékpanasz újbóli megjelenése.

Kiegészítésként gyakran alkalmaznak még gyógymasszázst, ami a feszes derékizomzat kilazításával járulhat hozzá az előző terápia sikerességéhez. Ami pedig a manuálterápiát illeti, itt kézzel kivitelezett, speciális műfogásokkal történik a kezelés, ami érinti a csigolyák közti ízületeket, valamint a gerinc környéki izmokat.

Megoldás lehet még a fizikoterápia, ahol természetes és mesterséges fizikai energiákat használnak fel a fájdalom csillapítására. Ez enyhítheti az izomfeszességet, megszüntetheti a kiváltó okokat, gyógyíthatja azokat, elkerülhetjük vele, hogy a panaszok újból megjelenjenek.

Gyógyszereket és krémeket csak végső esetben szoktak alkalmazni, hiszen ezek csupán a tüneteket kezelik, így a fájdalom rövid időn belül visszatérhet. Érdemes csak addig használni őket, amíg a tünetek már elviselhetőek. Mellé pedig mindenképpen javasolt felkeresni egy gyógytornászt.

Miért a gyógytorna a legjobb kezelés?

Mivel a gyógytorna a legtermészetesebb és leghatékonyabb kezelési megoldás, ami magával a mozgással gyógyít, így elkerülhetjük a káros szereket, gyógyszereket, krémeket, amik amúgy sem képesek végleg megszüntetni a panaszokat. A gyógytornász feladata ötvözni a passzív és az aktív kezelési megoldásokat, tehát komplex módon alkalmazza a többféle manuális technikákat. Ide tartozik többek között az ízületi mobilizálás, a triggerpont terápia, valamint a fascia technika egyaránt.

A szakember kulcstünetként tekint a fájdalomra, így elsődleges célja lokalizálni a helyet, megállapítani a fájdalom típusát, illetve annak intenzitását. Ennek köszönhetően egy saját, személyre szabott kezelési tervet állít össze, ami remélhetőleg pár alkalom után jelentős változást eredményezhet.